"855 BİN SINIFIMIZ, YÜZ YÜZE EĞİTİME ARA VERMEDEN BU DÖNEMİ TAMAMLAYACAK"  

"855 BİN SINIFIMIZ, YÜZ YÜZE EĞİTİME ARA VERMEDEN BU DÖNEMİ TAMAMLAYACAK"

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kovid-19 salgını nedeniyle 1,5 yıl aradan sonra yüz yüze eğitime kararlılıkla devam edildiğini belirterek, "İnşallah bu dönemi bir taraftan yüz yüze eğitime devam ederken bir taraftan da 1,5 yıl aranın getirmiş olduğu öğrenme kayıplarını, psikososyal sıkıntıları telafi ederek tamamlayacağız." dedi.  

Çeşitli açılış ve programlara katılmak üzere Trabzon'a gelen Bakan Özer; Valiliği ziyaretinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, eğitim öğretimde birinci dönemin hiç kesintiye uğramadığını ve yüz yüze eğitimi devam ettirdiklerini anımsatarak "Şubatta ikinci dönemimiz başladı, yine aynı kararlıkla yüz yüze eğitime devam ettik. 2 Mart'ta Sağlık Bakanlığımız ve Sağlık Bilim Kurulu yeni bir karar açıkladı. Artık biz de aynı kararı okullarımıza adapte ettik. 2 Mart tarihi itibarıyla okulların bahçesinde öğrenci, öğretmen ve idari personelimizin maske kullanım zorunluluğunu kaldırdık. Sadece okul içinde öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, idari personelimiz maske kullanmaya devam ediyor." diye konuştu.
 
Özer, uzun aradan sonra sosyal etkinliklerin yapılmasına izin verdiklerini de belirterek şu değerlendirmede bulundu: "Yine bildiğiniz gibi 6 Eylül tarihinden itibaren vaka çıkması durumunda sınıflarda yüz yüze eğitime ara veriyorduk. Bu uygulamayı da 2 Mart tarihi itibarıyla kaldırdık ve artık 855 bin sınıfımızın tamamı yüz yüze eğitime ara vermeden, inşallah, bu dönemi tamamlayacaklar. Sadece Kovid olan öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz kendilerini izole edecek ve 7 gün aradan sonra da kaldıkları yerden yüz yüze eğitime devam edecekler. Eğer 7 günü beklemezlerse 5 gün içinde PCR yaptırmaları durumunda sonuç negatif çıkarsa yüz yüze eğitime devam edecekler. İnşallah, bu dönemi bir taraftan yüz yüze eğitime devam ederken bir taraftan da bir buçuk yıl aranın getirdiği öğrenme kayıplarını, psikososyal sıkıntıları telafi ederek tamamlayacağız. Bu süreçte, hakikaten, öğretmenlerimiz büyük fedakârlık gösterdiler. Maskeyle ders anlattılar, aşılanma oranları Türkiye'de örnek teşkil etti. Ben bu vesileyle Trabzon'dan da öğretmenlerimize çok teşekkür ederim."
 
Sahada olduklarını, illeri gezdiklerini, eğitimin gelmiş olduğu noktayı ayrıntılı şekilde değerlendirdiklerini vurgulayan Özer, "Bugün de uzun yıllarımı geçirdiğim, yüksek lisans ve doktoramı yapmış olduğum Trabzon'dayız. Hakikaten, büyük bir mutluluk duyuyorum Trabzon'da olmaktan. Aslında gecikmiş bir ziyaret." ifadelerini kullandı.
 
Bakan Özer; Trabzon'da, eğitimde her zaman güzel haberler aldıklarına işaret ederek sözlerine şöyle devam etti: "Hakikaten geldiği nokta oldukça sevindirici. Bugün Vali'miz, milletvekillerimiz, belediye başkanımız, il başkanımız, il millî Eğitim müdürümüz, ilçe milli eğitim müdürlerimizle Trabzon'un eğitimde gelmiş olduğu noktayı hep birlikte değerlendireceğiz. Özellikle mevcut durumdan çok daha iyi noktaya gelmesi, kalitesini artırması için ihtiyaç duyduğu ne varsa, inşallah, onları da masaya yatıracağız ve umut ediyorum ki değerlendirme toplantısından sonra sizlere çok güzel müjdeli haberler vereceğiz."
 
Trabzon'a 200 milyonluk yatırıma 350 milyon liralık ilave yatırım
Bakan Özer, Trabzon Valiliğinde düzenlenen İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı'nın ardından gazetecilere açıklamada bulundu. Özer, şehirde eğitimin çok iyi noktada olduğunu, her geçen gün kalitenin artırılmasıyla ilgili önemli mesafeler alındığını söyledi.
 
Bakan Özer, Türkiye'de sadece Trabzon'da uygulanan çok güzel projeler olduğuna değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben İl Millî Eğitim Müdürümüzü kutluyorum başarılı çalışmalarından dolayı. Bakanlığımızın Trabzon'da, 2022 yılında 200 milyonluk eğitim yatırımı var. Yeni okulların yapılması ve donatımla ilgili... Bugünkü İl Eğitim Değerlendirme Toplantısı'nda Trabzon'a 200 milyonluk yatırıma ilave olarak 350 milyon liralık ilave yatırım verme kararı aldık. Dolayısıyla Trabzon'daki 200 milyonluk yatırımımızı 550 milyon liraya çıkarıyoruz. Bu kapsamda ilk yapacağımız şey, Trabzon'da doğal gaza erişimi bulunan 193 okulun doğal gaz dönüşümünü tamamlamak. Bu kapsamda 83 milyon liralık ödeneği Trabzon'a göndereceğiz."
 
Millî Eğitim Bakanlığı olarak okul öncesi eğitime erişimi artırmayı ve okullaşma oranını yükseltmeyi çok önemsediklerini vurgulayan Özer, OECD ülkelerinin oranlarına ulaşabilmenin bu dönemdeki en önemli öncelikleri arasında yer aldığını ifade etti.
 
"15 yeni anaokulu yapma kararı aldık"
Özer, bu kapsamda ziyaret ettikleri her ilde arazi imkânı bulunan ve ihtiyaç olan noktalara anaokulları yaptıklarına işaret ederek şunları kaydetti: "Gerek anaokulları gerekse özel eğitim ihtiyacı olan yerlerde de özel eğitim anaokulları yapıyoruz. Bu ziyaretimizde de Trabzon'a 15 yeni anaokulu yapma kararı aldık, yatırım programımıza dâhil ettik. Bu 15 anaokulunun merkez ilçelere dağılımı şu şekilde: Akçaabat'a 1 anaokulu, Araklı'ya 2 anaokulu, Arsin'e 1 anaokulu, Ortahisar'a 7 anaokulu ve 1 özel eğitim anaokulu, Vakfıkebir'e 1 özel eğitim anaokulu, Yomra'ya 1 anaokulu, Düzköy'e 1 anaokulu. Toplamda 15 yeni anaokulunu 2022 yılı içinde tamamlamış olacağız."
 
Eğitim yatırımlarının verimli kullanılmasıyla ilgili de Trabzon'a özel eğitim kampüsü kuracaklarını aktaran Özer, "Bu özel eğitim kampüsü içinde özel eğitim anaokulu, özel eğitim uygulama okulu, aynı zamanda özel eğitim meslek okulu olacak. Velilerin orada çocuklarını beklerken halk eğitim üzerinden kurs alabilecekleri bir mekân olacak. Yani vatandaşlarımızın, çocuklarını bekledikleri zaman eğitim alabilme imkânını destekleyen fiziki bir mekan. Çok geniş 16 dönümlük bir alan içine inşa edilecek. İnşallah, bunu da Trabzon'umuza kazandıracağız." diye konuştu.
 
Özer, 24 derslikli Ortahisar Çukurçayır Anadolu Lisesi, Araklı ilçesine 16 derslikli bir ilkokul ve 16 derslikli bir ortaokul yapacaklarını belirterek Tonya İskenderli Şehit Soner Yıldırım Mesleki Teknik Anadolu Lisesinin spor salonu ihtiyacını gidereceklerini açıkladı.
 
Bilim sanat merkezlerinin sayısı 350'ye çıkacak
Öğrencilerin yeteneklerini geliştirmek için kullanılan bilim sanat merkezlerinin sayısını artırmaya çalıştıklarını vurgulayan Özer, şu bilgileri paylaştı: "Türkiye'de bilim sanat merkezlerinin sayısını sürekli artırmaya çalışıyoruz. Şu anda 225 bilim sanat merkezimiz var. 2022 yılının sonunda, inşallah, bunu 350'ye çıkaracağız. Trabzon'da 2 bilim sanat merkezimiz varmış. Bunu 6'ya çıkarıyoruz. Vakfıkebir, Of, Araklı ve Ortahisar'a yeni bilim sanat merkezi kuracağız. Özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarımızın, yetişkinlerimizin teşhis ve yönlendirmelerinin yapıldığı rehberlik araştırma merkezlerimiz var. Türkiye'nin farklı noktalarında sürekli hizmet veriyor. Trabzon'da 2 rehberlik araştırma merkezimiz varmış. Bizim amacımız rehberlik araştırma merkezlerine erişimi kolaylaştırmak, çok kolay bir şekilde erişimi sağlamak. Akçaabat'a da bu konuda bir ihtiyaç olduğuyla ilgili bir değerlendirme yaptık ve dolayısıyla bir de oraya kuracağız. Böylece rehberlik araştırma merkezi sayısını 3'e çıkarmış olacağız."
 
Bakan Özer, Trabzon'a yaptıkları ziyaretin çok verimli geçtiğine değinerek "Yaklaşık 200 milyon liralık yatırımı böylece 550 milyon liraya çıkarmış olduk ki bu 600 milyon lirayı geçecek demektir. Yatırımların Trabzon'a hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. İnşallah eğitimin kalitesinin artmasında çok önemli katkıları olur. Çocuklarımız çok daha nitelikli ortamlarda eğitimlerini alırlar. Sonraki ziyaretlerimizde, inşallah, bu yatırımlarla mesafe alındıktan sonra ilave yatırımlarla sürekli desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.