BAKAN ÖZER, EĞİTİM ALANINDA AFRİKA ÜLKELERİYLE İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMALARI İMZALADI  
BAKAN ÖZER, EĞİTİM ALANINDA AFRİKA ÜLKELERİYLE İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMALARI İMZALADI

BAKAN ÖZER, EĞİTİM ALANINDA AFRİKA ÜLKELERİYLE İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMALARI İMZALADI

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde Afrikalı mevkidaşlarıyla bir araya geldi. Zirvede Türkiye ve Moritanya arasında eğitim anlaşması imzalandı.


3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi kapsamında Türkiye ile Moritanya arasında eğitim anlaşmasına imza atıldı.

Anlaşma, İstanbul Kongre Merkezi'nde zirve kapsamında bir araya gelen Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Moritanya Millî Eğitim ve Eğitim Sisteminde Reform Bakanı Mohamed Melainine Eyih tarafından imzalandı.

Bakan Özer, buradaki konuşmasında Afrika Kıtası'yla ilişkiler ve iş birliğinin geliştirilmesinin çok boyutlu dış politikanın temel ilkelerinden birini oluşturduğunu söyledi.

Afrika ülkeleriyle son yıllarda gelişen ilişkilerin Türk dış politikası için bir başarı öyküsü olduğuna vurgu yapan Özer, "Afrika'ya Açılım Politikası süreci, bugün başarıyla tamamlanmış ve ticaret hacminden siyasi diyalog mekanizmalarına, eğitim faaliyetlerinden ekonomik yatırımlara kadar birçok alanda hızlı ilerleme sağlanmıştır." dedi.

Türkiye-Moritanya eğitim ilişkilerinin 2005 yılında imzalanan teknik bir anlaşma çerçevesinde yürütüldüğüne dikkati çeken Özer, "Eğitim alanında imzalanan anlaşmalar, ilişkilerimizin temelini oluşturmaktadır. Yeni anlaşmaların, bizlere yeni perspektifler katacağı ve iş birliği alanları açacağı malumunuzdur. Bu kapsamda, müzakereleri daha önce yapılmış ve eğitim ilişkilerimizi daha ileri bir boyuta taşıyacak olan Eğitim İş Birliği Anlaşması'nı imzalamak için burada bulunmaktan ziyadesiyle memnuniyet duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Özer, eğitim ilişkilerini geliştirecek söz konusu anlaşmanın hayırlara vesile olmasını dilerken kardeşlik ve karşılıklı güven üzerine dayanan ilişkilerin eğitim alanında önümüzdeki dönemle birlikte daha da derinleşeceğine inandığını sözlerine ekledi.

İkili görüşmeler

Bakan Özer, Cibuti Eğitim ve Mesleki Eğitim Bakanı Moustapha Mohamed Mahamoud, Siera Leone Teknik ve Yükseköğrenim Bakanı Alpha T. Wurie, Nijer Millî Eğitim Bakanı Rabiou Ousmane, Somali Eğitim, Kültür ve Yüksek Öğretim Bakanı Abdullahi Abukar Haji, Fildişi Sahili Eğitim ve Okuma-Yazma Bakanı Mariatou Kone ve Kongo Cumhuriyeti İlk, Orta ve Teknik Öğretim Bakanı Tony Mwaba Kazad ile ayrı ayrı görüştü.

Bakan Özer'e görüşmelerde bakan yardımcıları Petek Aşkar, Ahmet Emre Bilgili, Sadri Şensoy ile Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Cevdet Vural, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Cemal Yıldız da eşlik etti.

Bakan yardımcıları düzeyinde gerçekleşen bir görüşmede de Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Petek Aşkar, Güney Sudan Eğitim ve Öğretim Bakan Yardımcısı Martin Tako Moyi ile bir araya geldi.

Türkiye ile Libya arasında eğitim alanında mutabakata imza atıldı

Mutabakat,  Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Libya Millî Birlik Hükûmeti (MBH) Eğitim Bakanı Musa El-Magrif tarafından imzalandı.

Bakan Özer, burada yaptığı konuşmada Türkiye'nin Libya ile 500 yılı aşan tarihî, köklü ve çok yönlü özel münasebetleri bulunduğunu söyledi.

Ortak maziden alınan güç ve ilhamla iki ülke ilişkilerini her alanda ilerletmeye yönelik iradelerinin tam olduğunu dile getiren Özer, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Libya ile ilişkilerimize ne denli önem verdiği malumunuzdur. Güçlü bir Libya'nın inşası için eğitime dair her alanda iş birlikleri geliştirmeye hazır olduğumuzu söylemek isterim. Bu anlamda mesleki ve teknik eğitim alanındaki tecrübelerimizin aktarılmasına öncelik verilmesi gerektiği kanaatindeyim." dedi.

MBH ile iş birliği içinde gerçekleştirilecek faaliyetlerle her iki ülkenin eğitim alanında önemli kazanımlar elde edeceğine inandığına vurgu yapan Özer, eğitim ilişkilerini daha ileri boyuta taşıyacak mutabakat zaptının hayırlı olmasını temenni etti.

Özer, kardeşlik ve karşılıklı güven üzerine dayanan ilişkilerin eğitim alanında önümüzdeki dönemle birlikte daha da derinleşeceğine inandığını sözlerine ekledi.

MBH Eğitim Bakanı Musa El-Magrif de Türkiye'nin Libya'nın istikrarı için önemli bir ülke olduğunu ve Türkiye ile her türlü iş birliğine açık olduklarını ifade etti.

Bakan Özer, Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültürevi'ni ziyaret etti

Öte yandan, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi kapsamında İstanbul Kongre Merkezi'nde Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültürevi tarafından hazırlanan sergiyi ziyaret etti ve ardından ziyaretçi defterini imzalayarak  katılımcılarla fotoğraf çektirdi. 

Bakan Özer, Afrika Kültürevi hakkında yetkililerden bilgi aldı. Kültürevinde sergilenen ürünlerden elde edilen gelir, çoğu kadınlardan oluşan Afrikalı üreticilere veriliyor. 

Bakan Özer, İstanbul Kongre Merkezi'nde Beyoğlu ve Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü tarafından sergilenen ürünleri de gezdi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.