SANCAR: TÜRKİYE'NİN BANA GÖSTERDİĞİ İLGİ, ON NOBEL'DEN DAHA ÖNEMLİ  
SANCAR: TÜRKİYE'NİN BANA GÖSTERDİĞİ İLGİ, ON NOBEL'DEN DAHA ÖNEMLİ

SANCAR: TÜRKİYE'NİN BANA GÖSTERDİĞİ İLGİ, ON NOBEL'DEN DAHA ÖNEMLİ

Yarın Ankara'da açılacak Aziz Sancar Eğitim Kampüsü için yapılacak törene katılmak üzere Ankara'ya gelen Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar; Türkiye'nin gösterdiği sevgiden onur duyduğunu, bu sevginin on Nobel'den daha önemli olduğunu belirterek "... Çünkü 85 milyon insan, benim Türkiye'yi sevdiğimi, Türkiye'ye hizmet ettiğimi, Türkiye'ye kıymet verdiğimi, bu yaptıklarımı Türkiye'nin başarısı olarak algıladığımı biliyor." dedi. Sancar, Türkiye'deki bilimsel çalışmalara ve adını taşıyan eğitim kampüsüne uzaktan da olsa destek vermeye çalışacağının altını çizdi. 

Millî Eğitim Bakanlığınca Ankara'da yapımı tamamlanan, bilim ve sanat merkezi (BİLSEM), anaokulu, fen lisesi ve öğrenci pansiyonu bulunan eğitim kampüsüne adı verilen Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Sancar; yarın düzenlenecek açılışa katılmak üzere geldiği Ankara'da, kendisine bu onur ve mutluluğu layık gören Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine ve eğitim kampüsüne adının verilmesine ilişkin açıklama yapan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e müteşekkir olduğunu söyledi.
 
Hem Türkiye'de hem de büyük Türk dünyasında birçok eğitim, araştırma ve sağlık kurumuna adının verildiğini ifade eden Sancar, "Bu benim için büyük bir onur. Ankara'da açılan Aziz Sancar Eğitim Kampüsü, bunların en büyüğü ve inşallah, Türk bilimine en fazla faydası olacak bir girişim. Hem de kampüs Başkent'te olunca ve açılışa davet edilince 'Gelirim.' dedim." diye konuştu.
 
"Türkiye'de benim bildiğim kadarıyla Aziz Sancar Eğitim Kampüsü gibi bir eğitim kampüsünün benzeri yok." değerlendirmesini yapan Sancar, kampüse ve adının verildiği diğer merkezlere ilişkin şöyle konuştu:
 
"Ülkem bana çok büyük onur veriyor. Bu benim için önemli. Yani tarif edemem. Biliyorsunuz Nobel ödülünü DNA onarımı için üç kişi almıştık. Yani öteki iki arkadaşımın adına benim bildiğim kadarıyla hiçbir eğitim veya öğretim merkezi yok. Benim bütün Türkiye sathında Iğdır Anaokulundan tutun İzmir'de ortaokula kadar adımın verildiği merkezler var. Tabii, başkentteki en büyük eğitim merkezi olacak. Milletimin beni takdir etmesi, tabii beni çok duygulandırıyor. Umarım, bunu duyan gençlerimiz de bundan bir ders alır. Bizim milletimiz, bizim devletimiz vefakârdır, eğer bu ülkeye faydalı bir şey yaparsanız veya bir şey yaptığınızda ülkenizi unutmazsanız bu ülkeden verdiğinizden fazlasını alacaksınız.
 
Türkiye'nin bana yaptığı; on Nobel'den daha önemli, daha fazladır. Beni daha çok tatmin etmiştir çünkü 85 milyon insanın sevgisi, herkes benim Türkiye'yi sevdiğimi, Türkiye'ye hizmet ettiğimi Türkiye'ye kıymet verdiğimi; bu yaptıklarımın kendi başarılarım değil, Türkiye'nin başarısı olarak algıladığımı biliyor. Doğru, araştırmalarımı ABD'de yaptım ama ben bilimsel olarak burada yetişmiştim, bilimsel metodu ben Türkiye'de öğrendim. Türkiye'ye gelmek üzere ABD'den ayrıldığım gün, Ahmet Gül adında Türk profesör arkadaşım bana Hoca'm Muzaffer Aksoy'un biyografisini gönderdi. Muzaffer Aksoy, bana bilim yapmayı öğreten hocaydı. Benim iç hastalıkları hocamdı ve arabalarda kullanılan kimyasal madde olan benzinin kanser yaptığını keşfeden insan oydu ve Amerikan Meclisinde bu konuda bilirkişi olarak onu çağırdılar. Yani Muzaffer Hoca, harika bir bilim insanıydı ve ben bilimi ondan öğrendim. ABD'ye gittiğimde bilim nasıl yapılır, biliyordum. Burada imkânlarımız yoktu ama bilim, deney ve kontroller nasıl yapılır, bunların hepsini ondan öğrendim."
 
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise Aziz Sancar Eğitim Kampüsü ile ilgili yaptığı açıklamada, kampüsün AR-GE merkezi olarak tasarlanacağını ve lise düzeyindeki tüm öğrencilerin bilimsel yaşama adım atacak araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunabilmelerini sağlayacaklarını belirtti.
 
Keşke Nobel'i 25 yıl önce alsaydım
Sancar, Türk araştırmacıları ve eğitim kampüsünde yürütülecek AR-GE faaliyetlerine desteğinin sorulması üzerine, "Keşke bu Nobel'i 25 yıl önce alsaydım. 75 yaşındayım artık seyahat zor." değerlendirmesi yapan Sancar, bir bilim merkezinin uzaktan yürütülmesinin imkânsız olduğunu ancak elinden geldiğince Türkiye'deki bilimsel çalışmalara ve Aziz Sancar Eğitim Kampüsü'ne uzaktan da olsa destek vermeye çalışacağını ifade etti.
 
Sancar, "Türkiye'deki hocalar bana danışır, benimle 6 ay-1 yıl çalışır; o, olabilir. TÜBİTAK bir program yaptı, bana doktora sonrası araştırmacı gönderecekler. Geliştirdiğimiz çok yeni metotlar var. Şimdi dünyada Piri Reis Haritası dediğim metodu, bütün dünyada benim öğrencilerim Çin, Kore, Türkiye'de kullanıyor çünkü onlar öğrendiler, başkaları kullanamıyor. İnşallah, Türk öğrenciler geldiğinde onlar öğrenip Türkiye'ye getirirler, aynı metodu kullanırlar ya da yeni metotlar geliştirirler." şeklinde konuştu.
 
Aziz Sancar, adını taşıyan Bismil'deki okulun öğrencileri ile buluştu
Sancar, Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde yeni açılan Aziz Sancar Anadolu Lisesinin 9. sınıf öğrencileri ile bir araya geldi, sorularını yanıtladı.
 
Sancar, "Umarım hepiniz üniversiteye gidersiniz. Bazılarınız da moleküler kimya okursunuz. O zaman sizin kitaplarınızda benim en az üç buluşum olacak. Beni en çok memnun eden, budur. Benim keşif yapmamın ölçülemez bir değeri var. Parayla, şöhretle böyle bir tatmin bulamam. Huzur veriyor bunlar. İnsan bir şeyler buldukça yeni sorular soruyor.  Merak her insanda var, bunu işletmek lazım. Şimdi 75 yaşındayım benim yaşımdakilerin çoğu emekli olmuştur, ben gece gündüz çalışıyorum. Benim için itici güç, bu." diye konuştu.
 
Eğitim aldığı Mardin Lisesinden 5 profesörün çıktığını belirten Sancar, kendisinin bilim insanı olmasında tüm öğretmenlerinin etkisi olduğunu ifade etti.
 
Bu arada Sancar'a ABD'deki ofisinin duvarına asmak üzere istediği Bismil'deki Aziz Sancar Anadolu Lisesinin fotoğrafı hediye edildi.
 
Sancar, Ankara'da "manevi kızım" diye hitap ettiği KKTC Cumhurbaşkanlığı Sağlık Danışmanı Tıbbi Biyoloji ve Genetik Uzmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı ile de görüştü.
 
Serakıncı, Bismil'den gelen öğrencilere "Azmedersek, çalışırsak nereye gelebiliriz; bunun en güzel örneği, Aziz Hoca." değerlendirmesinde bulundu.
 
Diyarbakır'ın Bismil ilçesindeki bir Anadolu lisesine adının verildiği haberini aldığında duyduğu memnuniyeti dile getiren Sancar, eniştesinin köy enstitüsü mezunu olduğunu ve Bismil'de öğretmenlik yaptığını belirterek "O bakımdan Bismil hakkında benim çok güzel hatıralarım var. Bismil'de bir Anadolu lisesine adımın verileceği haberi, beni çok sevindirdi. Onun sevinci başka, bunun sevinci başka oldu." ifadesini kullandı.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.